Tuesday, 16 April 2013

~ Surat Layang Dariku Untukmu ~


Penunggang Motosikal,
Seluruh Negeri,
Malaysia.
_____________________________________________________
Surat buat Pemandu Kenderaan 4 tayar dan ke atas,
Seluruh Negeri,
Malaysia.
Tuan/Puan
Saya mewakili penunggang motorsikal seluruhnya ingin berpesan dan berkongsi kepada pemandu-pemandu kereta yang tidak pernah berpengalaman menjadi penunggang motorsikal atau yang tidak memahami perasaan menjadi penunggang motorsikal bahawa:
Kami berhak menunggang motorsikal di dalam lorong utama. Bukan hanya menunggang di lorong kecemasan. Kerana kami juga bayar cukai JALAN. Bukan cukai LORONG KECEMASAN. Tidak perlu bunyikan hon atau nyalakan lampu tinggi kepada kami.
2) Jika pemandu kereta ingin memotong kereta di hadapan, dan ada penunggang motor di laluan bertentangan, kami layak di hormati. Jangan memotong dengan tanggapan bahawa kami kecil dan boleh mengelak.
3) Di kawasan sesak, tolong lihat belakang dan sisi terlebih dahulu sebelum menukar  lorong, sebab yang parah bukan anda tapi kami.
4) Penunggang motorsikal seperti kami BUKAN mat rempit. Kami layak dihormati sama seperti orang lain.
5)Kepada pemandu kereta yang merokok, jangan sesuka hati mencampakkan puntung rokok ke luar tingkap. Perhatikan dahulu jika ada penunggang motorsikal atau pengguna jalanraya yang lain. Puntung rokok yang masih berbara itu berkemungkinan termasuk ke dalam pakaian penunggang motorsikal dan membahayakan kami.
6) Jangan hina kami hanya kerana kami menunggang motorsikal. Allah dah turunkan rezeki masing-masing. Tak perlu berbangga dengan harta dunia.
Sekian.
Yang menunggang motorsikal…


entry C & P

2 comments:

  1. Replies
    1. org yg xpnh naik mto... xtau psl ni.. suke2 hati jer nk msk simpang x bg signal kan.. :)

      Delete